Home
»
Vloeren
»
Montage
»
Zwevend leggen
Zwevend leggen
Uw vloer zwevend leggen
Zwevend leggen betekent dat uw vloer los gelegd wordt op een ondervloer. De ondervloer is de basis voor een mooie houten vloer en dient daarom aan de volgende voorwaarden te voldoen:
-
De ondervloer moet vlak en schoon zijn.
-
De ondervloer moet blijvend droog zijn, bij twijfel kunt u ons om advies vragen.
-
Bij een houten ondervloer dient deze voldoende stijfheid en draagvermogen te hebben, bij twijfel kunt u ons om advies vragen.
Voldoet uw ondervloer aan bovenstaande punten dan kunt u beginnen met het leggen van de houten vloer. Loop hiervoor onderstaande punten door:
-
Verwijder als eerste de plinten.
-
Controleer de ondervloer;
Betonnen ondervloer
Controleer of de vloer voldoende droog is (of laat dit door ons controleren). Beklop de vloer om te bepalen of er holle ruimte en dus slecht aangehechte delen bevinden. Verwijder eventuele losliggende delen en steek te hoge oneffenheden weg. Egaliseer de ondervloer met een egaliseermiddel en laat dit minimaal één dag drogen. Om vochtproblemen uit te sluiten kunt u de vloer met bouwfolie bedekken. Laat dit achter de plinten tegen de muren op lopen. Plak de naden af met aluminiumtape.
Houten ondervloer
Verwijder alle uitstekende spijkers en andere oneffenheden. Zet verende planken met extra schroeven vast. Controleer met een rei van +- 2 meter lang, de vlakheid van de vloer (max. 1 mm op de 2m). Is de houten vloer niet voldoende vlak breng dan een toplaag van 12 mm spaanplaatbroodjes aan.
-
Bedek de vloer met een thermoflex silence onderlaag met de aluminiumzijde naar boven. Plak de naden af met aluminiumtape.
-
Begin met het leggen van uw vloer aan de langste zijde en leg de banen in de lengterichting van de kamer. Indien massieve houten planken worden gebruikt, mag de kamer niet breder zijn dan 3 à 4 meter i.v.m. de werking van het hout in de breedte. Leg de eerste rij vloerdelen met de groefzijde naar de wand. Plaats afstands/zwelblokjes aan de langszijde van de eerste en laatste rij vloerdelen en de wanden. De zwelruimte dient 15-16 mm te zijn. Zorg dat de eerste rij recht ligt.[link naar pagina planken vloer]
-
Lijm de vloerdelen rondom aan elkaar. Druk bij het laatste vloerdeel de hele rij (aan de kopse kant) tegen elkaar aan met behulp van een slagijzer.
-
Vervolgens werk je rij voor rij op dezelfde manier verder. Gebruik het restant van het laatste vloerdeel van de eerste rij als beginstuk van de tweede rij of gebruik de korte delen voor langs de randen en de lange delen midden in de vloer. Leg de banen in halfsteens verband. Schuif de vloerdelen in elkaar en tik ze strak tegen elkaar aan met behulp van een slagblok.
-
Gebruik bij de laatste rij een slag-/trekijzer om de vloerdelen strak tegen elkaar aan te duwen. Pas op dat het slag-/trekijzer niet weggeslagen wordt, hierdoor kan de vloer beschadigen.
-
Als u klaar bent met het leggen van de vloer, schuurt u de vloer vlak en brengt u de afwerking aan; olie, hardwas, was of lak. Het is belangrijk dat u goed kijkt naar de verwerkingsinstructie van het afwerkingsproduct of laat u door ons adviseren.
-
Verwijder de afstands-/zwelblokjes en plaats eventueel zogenaamde parketveren langs de randen. Deze zorgen voor een gelijkmatige druk op de vloerdelen om de vorming van kieren te beperken.
-
Plaats de plinten, houdt hierbij rekening met eventueel aanwezige leidingen in de muren!
Meer weten?
Wilt u meer weten over het zwevend leggen van een vloer? Neem vrijblijvend contact met ons op.