Home
»
Vloeren
»
Vloer leggen
»
Vloerverwarming
Vloerverwarming
Vloerverwarming voor parket of houten vloeren
Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming in hun woning of bedrijfsruimte. Dit kan tegenwoordig prima in combinatie met een parket of houten vloer. Niet iedere soort parket of houten vloer is geschikt en daarom is het erg belangrijk om u goed te laten informeren welk type geschikt is. Ook het rendement van de vloerverwarming is afhankelijk van de vloer die u uitkiest. Bij Dirk Struiksma adviseren wij u graag.
Er zijn verschillende soorten vloerverwarming:
-
bestaande "natte" vloerverwarming
-
"droogbouw" systemen op een bestaande dekvloer
-
elektrische vloerverwarming
Voordelen vloerverwarming bij parket of houten vloer
-
Een houten vloer of parketvloer geeft een warmere uitstraling dan een tegelvloer en geeft meer sfeer aan uw interieur.
-
Een houten vloerafwerking zonder vloerverwarming voelt niet koud aan bij het belopen met blote voeten in tegenstelling tot tegelvloeren.
Nadelen vloerverwarming bij parket of houten vloer
-
De temperatuur van de verwarming mag slechts geleidelijk variëren om krimp en zwelling van het hout te voorkomen. Een HR-ketel met modulerende eigenschappen is dan ook aan te raden.
-
U kunt geen losse kleden of karpetten op uw parketvloer of houten vloer leggen omdat deze warmte ophopingen veroorzaken. Dit kan verstikking en mogelijk extra krimp tot resultaat hebben. Dit geldt ook voor kasten die tot onderaan gesloten zijn.
Instructies vloerverwarming
Wanneer u vloerverwarming aanbrengt in combinatie met een parketvloer, is het noodzakelijk dat u de volgende instructies volgt om het risico tot een minimum te beperken.
-
Vóór het aanbrengen van de vloerafwerking:
- dient u bij natte systemen de dekvloer minsten 6-8 weken te drogen c.q. uit te harden
- kunt u bij droogbouw systemen binnen 24 uur beginnen met de montage
- dient u tijdens de montage de vloer niet te verwarmen
- mag de ondervloer een lager maximum vochtgehalte bevatten; cement dekvloer 1,8% en anhydriet dekvloer 0,3%.
-
Opstoken van de vloerverwarming vóór het aanbrengen van de parketvloer:
- Het water van de vloerverwarming verwarmen tot 20ºC.
- Gedurende vijf achtereenvolgende dagen de temperatuur van het water verhogen met telkens 5ºC per dag tot de maximale oppervlakte temperatuur van 27ºC of een watertemperatuur van 45ºC.
- Deze temperatuur van het water van de vloerverwarming verlagen met 5ºC per dag tot 20ºC.
- Bovenstaande cyclus eenmaal herhalen.
- Een week voor plaatsing de vloerverwarming uitzetten.
-
Aanbrengen van de parketvloer
- De houten delen moeten gedurende 7 dagen acclimatiseren onder de gebruikelijke omstandigheden van de ruimte of omgeving waar ze komen te liggen. Tijdens dit acclimatiseren mag de temperatuur niet lager zijn dan 10ºC en niet hoger dan 20ºC. De relatieve luchtvochtigheid moet tussen 45 en 60% liggen.
- Gebruik een dispersielijmen of een van onze polyurethaanlijmen. Na het aanbrengen van de houten vloerafwerking.
- Na 7 dagen de temperatuur van het water verhogen (volgens bovenstaand schema) tot de maximale oppervlakte temperatuur van 27ºC of een watertemperatuur van 45ºC.
- Tijdens het stookseizoen de temperatuur van de vloer en het water constant houden en geen nachtverlaging toepassen.
- Schommelingen in de temperatuur zo klein mogelijk houden en in elk geval zeer langzaam laten optreden.
-
Bij bestaande, natte systemen geniet het de voorkeur om een vochtscherm aan te brengen op de cement dekvloer. Het is bekend dat de buizen van dit systeem in de loop der jaren poreus kan worden en vocht gaat afgeven aan de cement dekvloer. Let op: Lecol PU 235 of PU 280 Pu-voorstrijk in 2 of 3 lagen aanbrengen. Na droging kan er alleen met PU-lijmen worden gewerkt!
-
Nadat uw vloer is gelegd is het belangrijk om het hout stabiel te houden wanneer de verwarming aanstaat. Dit doet u door de luchtvochtigheid in balans te houden door bijvoorbeeld het gebruik van een luchtbevochtiger. Parketvloeren worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7-9%. Dit houtvocht percentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van 50% - 60%. Goede afspraken maken met uw verwarmingsspecialist voorkomt problemen!
Vloerkoeling
In steeds meer woningen worden klimaatsystemen aangelegd voor zowel koelen als verwarmen. Wordt daarop een parketvloer aangebracht, dan is het van belang dat voor de koeling een geavanceerd regel- en beveiligingssysteem wordt toegepast om inwendige condensatie te voorkomen. De aanvoertemperatuur van het koelwater mag ook nooit onder de zogenoemde dauwpuntstemperatuur liggen omdat dit kan leiden tot condensatie en schade aan het parket. Door koeling van het parket zal het houtvochtpercentage gaan stijgen, waardoor het hout gaat uitzetten. In dit geval dient er voldoende ruimte voor uitzetting gehouden dienen te worden om schade te voorkomen. Tevens is het bij dergelijke installaties van belang dat er voorzieningen in de installatie zijn opgenomen die condensvorming voorkomen. De installateur kan u hierover geheel informeren.
Meer weten?
Wilt u meer weten over vloerverwarming of vloerkoeling? Neem vrijblijvend contact met ons op.